De leiders van de eurolanden hebben een ochtendpauze genomen in de marathonsessie over Griekenland. Duitsland heeft een zwaar eisenpakket neergelegd, met de dreiging van een Grexit als alternatief.
Opnieuw hebben de regeringsleiders van de eurolanden hun ingelaste top over steun voor het noodlijdende Griekenland onderbroken. De Maltese premier Joseph Muscat liet even voor 06.00 uur maandagochtend via Twitter weten dat er een pauze wordt genomen voor ,,finale consultaties”.
Het overleg begon even na 16.00 uur zondagmiddag. Twee keer eerder werd de top onderbroken om in kleinere kring over bepaalde onderwerpen compromissen te sluiten. Zo sprak de Griekse premier Alexis Tsipras onder meer met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande.
Nog twee struikelblokken: deelname IMF aan steunpakket en privatiseringsfonds
Na de tweede schorsing kwam een compromisvoorstel op tafel, maar naar verluidt zouden de Grieken nog dwarsliggen op twee punten. Athene wil geen gedwongen privatisering van staatseigendom tot 50 miljard euro, onder Europees toezicht. Ook verzet premier Alexis Tsipras zich tegen een rol van het Internationaal Monetair Fonds bij nieuwe financiële steun.
De andere achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun.
Grieks parlement moet woensdag al maatregelen doorvoeren
Het vertrouwen in de Griekse regering is zo klein geworden, dat de andere eurolanden alleen met forse maatregelen bereid zijn weer diep in de buidel te tasten om de Griekse economie er bovenop te helpen.
Op instigatie van vooral Duitsland moeten de Griekse regering woensdag al een aantal hervormingen door het Griekse parlement loodsen, bijvoorbeeld als het gaat om verhoging van btw-tarieven.
Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen. De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.
Krijgt Tsipras steun in Athene?
Als de Griekse premier een akkoord in Brussel weet te sluiten, is de grote vraag of hij dat erdoor krijgt in het Griekse parlement. De eisen die de eurolanden stellen in ruil voor nieuwe financiële steun voor Griekenland brengen de meerderheid van de Griekse regering in gevaar, zei de Griekse minister van Arbeid Panos Skourletis maandag op de Griekse televisie.
Skourletis kan zich voorstellen dat de plannen die afgelopen nacht zijn besproken te ver gaan voor veel van zijn partijgenoten. "Het huidige plan is niet levensvatbaar", stelde de minister. Volgens Skourletis moeten er waarschijnlijk nog dit jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden in Griekenland.
Enorm steunpakket: 82 tot 86 miljard euro
Volgens jongste berekeningen van de geldschieters heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig (schatting zaterdag was nog 75 miljard euro), waarvan ook een flink deel (tot 25 miljard euro) voor het versterken van de Griekse banken die de aflopen weken te maken kregen met een stille bankrun.
Tot medio augustus zou Griekenland al 12 miljard euro nodig hebben om de meest dringende betalingen te kunnen doen. Op 20 juli verloopt de belangrijkste deadline. die dag moet Griekenland 4,2 miljard euro aflossen bij de Europese Centrale Bank. Als daar geen geld voor is, is de Centrale bank van de Eurozone gedwongen om de noodfinanciering aan de Griekse centrale bank, de zogenaamde Emergengy Liquidity Assistance (ELA), in te trekken.
Als dat gebeurt, moeten de banken door de Griekse overheid overeind worden gehouden. Aangezien die daar geen euro’s voor heeft, moet dat met zogenaamde IOU’s – schuldbewijzen – of zelfs al een compleet eigen munt.
Schuldverlichting Griekenland
De Griekse hoop op kwijtschelding van een deel van de enorme schuldenberg is ijdel. Dat zal niet gebeuren, maar de eurolanden zijn wel bereid tot een vorm van verlichting.
De schuldeisers van Griekenland kunnen bijvoorbeeld de looptijd van leningen verlengen of de rente op leningen verlagen. In feite komt dat ook neer op een vorm van kwijtschelding, omdat de reëele waarde van de schuld in het geval van een langere looptijd met een lagere rente sterk afneemt.
Dreiging Grexit
De ministers van Financiën van de eurozone hebben afgelopen weekend ook al de mogelijkheid besproken van een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone als alternatief voor een steunprogramma. .
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft een ‘time out’ uit de eurozone als optie ingebracht. Griekenland zou dan buiten de eurozone met schuldeisers tot een overeenkomst kunnen komen voor directe afboeking op zijn schulden, iets wat volgens Duitsland binnen de eurozone niet goed mogelijk is. Het land zou wel lid blijven van de Europese Unie en op ,,groeibevorderende, humanitaire en technische” ondersteuning kunnen rekenen.
bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl